Italië
Italië staat bekend om de lange kustlijn waardoor bijna het gehele land omringd is. Ook heeft het land een aantal grote meren zoals het Gardameer en het Lago Maggiore en berggebieden als de Mont Blanc en de Apennijnen. Op het gebied van eten kennen we Italië vooral van de pizza, pasta en het Italiaanse schepijs. Op cultuurgebied is er ook veel te beleven in Italië. Denk daarbij maar eens aan de oude stad Rome met het Colosseum, de scheve toren van Pisa, Venetië met al zijn wateren en Milaan met zijn kathedraal en voetbalstadion (Stadio Giuseppe Meazza). We kennen Italië verder nog van de scooter (lange rijen met geparkeerde scooters in de steden) en de mode (schoenen, kleding en parfum) die wereldwijd wordt verkocht.
Beste reistijd
Mei, juni en september zijn de beste maanden om naar Noord-Italië te reizen.
April, mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Midden- en Zuid-Italië te reizen.
Hiermee vermijdt u de milde tot koude wintermaanden met relatief veel neerslag en het massatoerisme.
De bevolking van Italië is ontstaan uit de samensmelting van diverse volken en heeft o.a. Etruskische, Gallische, Italische, Punische en Germaanse elementen. Eind 19de en begin 20ste eeuw leidde de snelle groei van de Italiaanse bevolking tot een grote emigratiegolf. De Noord-Italianen trokken vooral naar Midden- en West-Europa, de Midden- en Zuid-Italianen vertrokken naar de Verenigde Staten, Brazilie en (vooral) Argentinie. Vele emigranten keerden echter na een aantal jaren naar hun geboorteland terug. In de jaren dertig is de emigratie verminderd. Na de Tweede Wereldoorlog nam zij weer toe, zij het in aanzienlijk mindere mate. Sinds 1983 echter overtreft de immigratie de emigratie. Tussen 1860 en 1973 emigreerden 26 miljoen Italianen naar andere landen, met name naar Noord- en Zuid-Amerika.
De hoofdstad van Italie is Rome.
Italiaans is de officiële taal in Italië. Daarnaast wordt er op kleine schaal Duits, Frans, Sloveens, Grieks, Friulaans en Kroatisch spreken.
In Italië wordt betaald met de euro (EUR).
U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort.
Een visum is niet nodig.
Er is geen tijdsverschil met Nederland
Het wordt afgeraden water uit de kraan te drinken vanwege het chloorgehalte. Dit kan maag- of darmklachten veroorzaken.
Voor een bezoek aan Italië heeft u geen vaccinaties nodig.
De vegetatie in het mediterrane laag- en heuvelland is groen in de winter, bloeit in april en mei, en verschroeit in de zomer. De oorspronkelijke vegetatie, nu zo goed als geheel verdwenen, is een altijdgroen loofbos van steeneiken. In de plaats daarvan overheerst de macchia, een formatie van altijdgroene dichte en doornige heesters en dwergstruiken, waaronder wilde olijven, oleanders, laurier, myrte, steeneiken, gaspeldoorns en kurkeiken.
Cypressen en olijfbomen zijn kenmerkend vegetatie voor geheel Italie. Het Umbra-bos in de Gargano peninsula in Puglia, is een van de laatste oorspronkelijke bossen in Italië met beuken en steeneiken. Verder zijn er ook beukenwouden in Calabrië en zilverden- en pijnboombossen in Abruzzo.
In de middelgebergten met hun koudere winters wordt de macchia vervangen door struwelen die 's winters hun blad verliezen en meer met de Midden-Europese vegetatie overeenkomen, met o.a. donzige eik en gele kornoelje. In het hooggebergte (Alpen en Dolomieten) zijn de subalpine naaldwoudgordel en de alpine dwergstruik- en weidegordel (met wikke, struisgras en witte affodil) zeer fraai ontwikkeld.
De dierenwereld is van een Centraal-Europees en mediterraan karakter; in het noorden treft men nog alpine vormen aan o.a. steenbok, gems, hermelijn, alpenkonijn, bergpatrijs en marmot. In het Gran Paradiso nationale park komt de ibex nog voor, een soort berggeit met lange gedraaide horens. In de Centrale Alpen leeft de chamois, een type geitantiloop met kleine rechte horens. Bekende vogels in de Alpen zijn het zwarte korhoen en de zeldzame steenarend.