Wij hebben de beste en meest voordelige zonvakanties naar Kenia voor u geselecteerd. Een fantastisch paradijs met spierwitte stranden, een azuurblauwe zee en in het binnenland een geweldige natuur met wildparken vol exotische dieren. De perfecte combinatie van strand en safari, dat is wat Kenia te bieden heeft! Het wildbestand is zeer divers. Men kan er onder meer impalas, inheemse vogelsoorten en natuurlijk de Big Five zien. Maar er is meer na een enerverende safari is het tijd voor totale ontspanning en kunt u helemaal bijkomen aan de prachtige stranden van Mombasa af en toe een duik nemen en genieten van de prachtige koraalriffen. Het woord safari betekent in het Swahili reis. Tegenwoordig wordt het woord in de wereld van het toerisme gelijkgesteld aan een tocht door de wildernis van Afrika. Safari is dan ook een reis vol spanning en avontuur, maar ook een reis vol onverwachte gebeurtenissen. Van het met de jeep vastzitten in de modder tot ineens een leeuwenfamilie met welpjes bijna spinnend op nog geen vijf meter afstand zien.
Kenia is de thuishaven van een groot aantal stammen en etnische groepen. Er zijn in totaal ongeveer 42 stammen‚ waarvan de meeste zijn gemigreerd van het westelijke deel en zuidelijke deel van Afrika. De Keniaanse stammen waren meestal nomadische stammen en vormen een belangrijk deel van de bevolking. Eén van de bekendste stam zijn de Maasai. De leden van deze stam leven voornamelijk in het zuidelijke deel van het land als nomadische herders en hun vee is de belangrijkste bron van levensonderhoud.
De Kikuyu-stam behoort tot de oudste stammen van Kenia. Tijdens de Bantu migratie migreerden de Kikuyu’s van het westelijke deel van Afrika. Deze stam is opgericht door een man genaamd Gikuyu‚ en is grotendeels woonachtig aan de voet van Mount Kenya. De Kikuyu’s zijn van oorsprong boeren en hebben zich dan ook op de uitstekende landbouwgronden van het land gevestigd. De Kikuyu stam kent verschillende clans waaronder: Achera‚ Agachiku‚ Airimu‚ Ambui‚ Angare‚ Anjiru‚ Angui‚ Aithaga en Aitherandu.
De Samburu-stam is een andere bekende stam in Kenia. Ze zijn een semi-nomadische stam, die overeenkomsten vertoont met de Maasai. De Samburu hebben een krijger gebaseerde maatschappij. Melk is de belangrijkste voedselbron van deze stam en zij staan bekend om hun dans, muziek en traditionele kleding en sieraden.
Een andere Keniaanse stam is de Turkana-stam. Het is de tweede grootste stam van Kenia en zij wonen in het noordelijke deel van Kenia. De Turkana mensen hechten veel belang aan hun kleding en sieraden, zowel de mannen als de vrouwen.
De verschillende stammen van Kenia staan er om bekend dat ze hun eigen cultuur, kleding, dans, muziek, eten, gewoonten en tradities hebben. Hun unieke culturen hebben Kenia zijn culturele diversiteit en rijke erfgoed gegeven, maar helaas ook een aantal disputen.
De hoofdstad van Kenia is Nairobi.
Het Engels en Swahili zijn de meest gesproken talen in Kenia. Er zijn nog vele andere talen die voor de verschillende stammen worden gesproken zoals, Kikuyu, Luhia, Luo en Kikamba. Er is nog een taal die je tegen zult komen en dat is Sheng, dit wordt vooral gesproken door de jongeren. Het is een mix van Swahili, Engels en een aantal andere talen.
In Kenia wordt betaald met de Keniaanse shilling (KES).
Directe vluchten vanaf Nederland
Kenya Airways vluchten
KLM vluchten
Vluchten met overstap
Andere luchtvaartmaatschappijen die vliegen naar Kenia
British Airways vluchten
Qatar Airways vluchten
China Southern vluchten
Turkish Airlines vluchten
Lufthansa vluchten
Jet Airways vluchten
Emirates vluchten
Swiss vluchten
EgyptAir vluchten
Air France vluchten
Etihad Airways vluchten
Royal Air Maroc vluchten
In Kenia heeft u een verloopstekker nodig.
Voor de reis naar Kenia dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog tot 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig is. Voor een toeristisch bezoek aan Kenia is een visum verplicht. De kosten van het visum bedragen ongeveer eur 50, -. Het is raadzaam uw visum ruim voor vertrek aan te vragen bij de Ambassade van Kenia. Ambassade van Kenia Nieuwe Parklaan 21 2597 LA Den Haag Telefoon: 070 - 350421 U kunt ook bij aankomst op het vliegveld een toeristenvisum bemachtigen, maar houdt u dan wel rekening met een wat langere wachttijd. Visa kunnen eveneens aangevraagd worden via de Visumdienst of Het Visumburo. Denk eraan om kopieen van uw reisdocumenten zoals paspoort, reisschema en adressen achter te laten voor familie of bekenden.
In de zomer is het in Kenia 1 uur later dan in Nederland. In de winter is het 2 uur later.
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.
Voor een bezoek aan Kenia is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak bij u in de buurt, kunt u terecht bij Meditel reisvaccinaties. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.
Banken zijn van ma t/m vr open tussen 9.00 en 12.30 uur.
Kenia heeft een zeer grote hoeveelheid aan planten. Een aantal hiervan staan bekend om de geneeskrachtige eigenschappen. Helaas heeft Kenia net als veel andere landen in Afrika problemen met ontbossing en illigale houtkap.
Bomen die voor toeristen interessant zijn vanwege hun bijzondere uiterlijk zijn bijvoorbeeld de Baobob. De Baobob is beroemd vanwege het rare uiterlijk, er wordt wel eens gezegd dat de boom omgekeerd gepland. Apen zijn gek op deze boom. De koraalboom is een boom met bijzondere koraalrode bloemen. De sausage tree dankt zijn naam aan de vruchten die de vorm hebben van een worstje.
De planten die je zult zien zijn vooral afhankelijk van de regio waar je in Kenis bent. In de kustregio langs de Indiase oceaan zijn enkele stukken met mangroves. Ook komen er veel kokospalmen voor die de stranden een mooi uiterlijk geven. Fruit zoals mango's, vijgen en papaya's groeien hier ook in overvloed net als vele tropische bloemen.
In het binnenland, voornamelijk oosten en noorden van Kenia is een savannelandschap. Hier groeien voornamelijk doornstruiken, schermacacia's en baobabs. Kenia heeft ook een aantal hoger gelegen gebieden, uiteraard is hier een heel andere begroeing. Er zijn nog enkele zwaar beboste gebieden vooral op de vulkaanhellingen.
In het noorden is de enige woestijn van Kenia te vinden de Chalbi desert. In dit gebied groeien weinig planten.
In de zogenaamde Rift Valley die door het land loopt bevinden zich diverse meren en uitgedoofde vulkanen. Het is een zeer vruchtbaarlandschap. Er is hier dan ook veel landbouwgrond, daarnaast zijn er veel vijgenbomen en bamboe. In het westen van het land komen theeplantage's voor.
Helaas zijn er in Kenia nog maar weinig gebieden met oerbos. Het grootste gebied waar je echt nog tropisch regenwoud kunt zien is het Kakemega Forst. In de gebied zijn diverse bijzondere en beschermde plantsoorten.
Al in de koloniale tijd is een begin gemaakt met de natuurbescherming en dankzij het toerisme werd deze na de onafhankelijkheid voortgezet. Kenia kent vele nationale parken en natuurreservaten. Door stroperij en kaalslag van bossen wordt desondanks een aantal diersoorten zeer ernstig bedreigd: de olifant, de puntlipneushoorn en in mindere mate ook de Grevy-zebra, het Hunter's hartenbeest en de jachtluipaard.
Een selectie uit de zeer omvangrijke dierenwereld van Kenia:
Giraffen leven in een Savanne gebied, en in matig beboste gebieden waar veel acacia's groeien. Er komen twee soorten giraffen voor in Kenia, de Maasai giraffe is de grootste en meest voorkomende, daarnaast is er de netgiraffe die vooral in noorden woont. In Kenia komt niet alleen de gewone zebra voor maar ook de Grévy’s zebra. Ze leven op steppen en graslanden. De zebra's worden meestal vergezeld door diverse hertachtigen.
Erenoeks oftewel giraffegazellen leven in droge gebieden met struikgewas en zijn uniek voor Kenia. Impala's zijn antilopen die zoveel op de savannes voorkomen dat ze wel de MacDonalds worden genoemd. Dit omdat ze heel veel gegeten worden en de strepen op hun achterwerk lijken op een grote M. Elandantilopen met grote spiraalvormige hoorns leven eveneens op de savannes. Oryxen oftewel spiesbokken leven in droge gebieden met struikgewas. Koedoes zijn antilopen die leven in struikgewas en dichte bossen. Dikdiks leven in struikgewas en is de kleinste antilopensoort, maximaal 40 cm groot.
Babyleeuwen oefenen hun jachtinstict dor de kleine diertjes te vangen. De leeuw is de enige katachtige die in groepen leeft en komt voor op de savannen. Andere roofdieren zijn bijvoorbeeld Cheeta's ook bekend als jachtluipaarden leven vooral op de steppen en open savann, dit landschap is heel geschikt om hun maximale snelheid van 80km per uur te bereiken. Hiermee zijn ze het snelste zoogdier ter wereld. Luipaarden zijn nachtdieren en komen vooral voor in bossen, struikgewas en grotten.
Een van de diersoorten die veel mensen willen zien in Kenia zijn natuurlijk Olfianten en Neushoorns. De zwarte (puntlip) neushoorn en de witte (breedlip)neushoorn behoren tot de bedreigde diersoorten. Olifanten, de grootste landzoogdieren, leven in kuddes in bossen en op de savanne.
Buffels zijn kuddedieren en komen voor in bossen en op de savannen. Waterbokken leven in de buurt van water in open bosgebieden en rotsachtig heuvelland. Wrattenzwijnen leven in de buurt van water in kleine families.
Bavianen zijn te vinden bij rivieren en lavavelden en leven in grote families bij elkaar. Krokodillen komen in bijna alle rivieren van Kenia voor en nijlpaarden daarnaast ook in meren. Hyena's komen in het hele land voor. De gestreepte en de gevlekte hyena eten voornamelijk aas maar ook kleine zoogdieren. Giftige slangen zoals de cobra, de mamba en de pofadder leven in de graslanden en langs rivieren. Ook de python leeft daar.
Verder zijn reuzenslakken zeer opvallend.
Hieronder misschien een handig lijstje om te printen zodat je de engelse en nederlandse benamingen uit elkaar kunt houden.