Luxemburg
Luxemburg staat veelal bekend om de lage belastingen. Daarnaast ook om de wijn, historische stadjes en de vele kastelen. Het land bestaat veelal uit bergachtige gebieden, die tot hoogtes van 600 meter reiken. Luxemburg staat ook bekend om de stad Schengen waar het verdrag van Schengen is gesloten. Dit is een verdrag die het vrije verkeer van personen mogelijk maakt. In het noorden van Luxemburg kun je tijdens de wintermaanden verschillende wintersporten beoefenen, zoals skiën en langlaufen.
Beste reistijd
Mei, juni, juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar Luxemburg te reizen. In deze maanden heeft u de meeste kans op aangename temperaturen.
In luxemburg wonen ruim 530.000 mensen. De bevolking is ongelijk over het land verdeeld. In Ösling is de bevolkingsdichtheid (25 à 50 inw. per km2) veel lager dan het landelijke gemiddelde. De hele streek telt maar drie "steden" met meer dan 2.000 inwoners. De kleine dorpen hebben maar weinig voorzieningen (scholen, dokters, apotheken) waardoor de ontvolking in Ösling verder gaat. De overheid probeert door het aanleggen van industrieterreinen in die plaatsen de leegloop tegen te houden. In Gutland wonen de meeste mensen rond de stad Luxemburg en in het industriegebied van Esch-sur-Alzette in het zuidwesten. Het inwonertal neemt traag toe. De toename van de bevolking te danken aan het immigratieoverschot. Een derde van de totale bevolking bestaat uit buitenlanders: ambtenaren van de Europese Unie in en rond de hoofdstad, en gastarbeiders in de zuidelijke industriekern (13% van de bevolking zijn Portugezen, 4% Italianen). Vooral in de hoofdstad Luxemburg en omgeving loopt het aantal buitenlanders soms erg hoog op, in sommige gemeenten tot 45 à 50% van de totale bevolking. Bina een vijfde van de bevolking woont in de gelijknamige hoofdstad.
De hoofdstad van Luxemburg is Luxemburg
Frans, Duits en Luxemburgs zijn de officiële talen in Luxemburg.
In Luxemburg wordt betaald met de euro (EUR).
In Luxemburg worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort.
Een visum is niet nodig.
Er is geen tijdsverschil.
Het water uit de kraan is veilig te drinken.
Voor een bezoek aan Luxemburg heeft u geen vaccinaties nodig.
De Ösling en Gutland zijn van nature grotendeels begroeid met beuken. De beukenbossen zijn echter grotendeels door aanplant vervangen. Op mergelbodems bestaat het natuurlijke bos uit eiken en haagbeuken. Verder zijn de grove den en de fijnspar aangeplant.
In de bossen leven in herten, reeën en wilde zwijnen. Ook de moeflon en de wasbeer komen voor. Van de vogels is het aantal water- en moerasvogels beperkt vanwege de geringe oppervlakte van de geschikte natuurlijke omstandigheden. Alleen de wilde eend, winter- en zomertaling, kievit en blauwe reiger komen regelmatig voor. Alle vissoorten in snelstromend water, zoals beekforel, vlagzalm, barbeel en neusvis komen voor, evenals enkele soorten van traag stromende wateren als snoek, brasem, rietvoorn en karper. Ten gevolge van de kunstwerken in Rijn en Moezel en de verontreiniging van deze rivieren komen soorten zoals zalm en zeeforel, niet meer voor. Vrijwel alle inlandse vogels zijn beschermd.