Al Massira (AGA)
Angads (OUD)
Cherif Al Idriss (AHU)
Dakhla (VIL)
El Aroui (NDR)
Guelmime (GLN)
Hassan I (EUN)
Ibn Batouta (TNG)
Menara (RAK)
Mohammed V (CMN)
Plage Blanche (TTA)
Saiss (FEZ)
Sale (RBA)
Saniat R Mel (TTU)


Marokko

Marokko Aan iedereen die naar Marokko gaat: het land is een van de mooiste landen ter wereld. Marokko heeft voor ieder wat wils: prachtige stranden, bergen met eeuwige sneeuw, bos en woestijn, moderne steden tegenover sprookjesachtige, bijna middeleeuws aandoende plaatsen. Deze tegenstellingen betekenen, afgezien van het zeer uiteenlopende klimaat, dat u ook met een sterk wisselende cultuur in aanraking komt! Maar waar u ook heen gaat: de gastvrije Marokkaanse bevolking heet u van harte welkom!

Beste reistijd
April, mei, augustus en september zijn de beste maanden om naar Marokko te reizen. Hiermee vermijdt u de milde winterperiode en de hete zomerperiode.

Weer en klimaat
Marokko heeft zowel een woestijnklimaat als een mediterraan klimaat. In de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 30 tot 40 graden en in de wintermaanden rond de 20 graden. In de hoger gelegen gebieden kunnen de temperaturen in de wintermaanden dalen tot -15 graden.

Eten en drinken

Het eten in Marokko is goed. Ook op de markten kan je gewoon wat eten bij een tentje. Mocht je van jezelf weten dat je geen sterke maag hebt, dan kan je zelf inschatten wat je wel of niet kunt eten. Let bij marktkraampjes op of er veel mensen zijn. Als er ook veel lokale bevolking is, dan weet je dat het een betrouwbaar eettentje is en je er gerust kunt eten. Je kan het beste geen kraanwater drinken. We raden je aan water uit een fles te kopen. Sidi Ali is water met een aangename neutrale smaak. Zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt.

Marokko is een islamitisch land en de meeste moslims drinken uit geloofsoverwegingen geen alcohol. Probeer de lokale gebruiken zoveel mogelijk te respecteren door niet in het openbaar alcohol te nuttigen. Er wordt ook niet overal alcohol geschonken, op bepaalde plekken kun je dus een ‘nee’ verwachten als je om een verfrissend biertje vraagt. De meeste hotels en restaurants waar buitenlandse bezoekers komen, schenken echter wel alcohol en het is dan ook geen enkel probleem om één of meerdere alcoholische drankjes te nuttigen.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Marokko is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak bij u in de buurt, kunt u terecht bij Meditel reisvaccinaties. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.

Apotheek

Als je door Marokko reist is overal een apotheek te vinden en dan vooral moderne apotheken met veel medicijnen uit Frankrijk (Arabische en Franse bijsluiter). In de grote steden in Marokko zijn de meeste apothekers opgeleid in Frankrijk. Je kunt voor de kleinere dingen daarom ook gewoon langs een apotheek gaan voordat je meteen naar het ziekenhuis of een dokter gaat. De medicijnen die verkocht worden zijn over het algemeen goedkoop.

Bevolking

De Marokkaanse bevolking is heel gemêleerd. Naast Arabieren en Berbers leven er ook Sunni moslims van Berberse afkomst. Er is een kleine groep Gnaoua en Haratin, een gemengd of zwart ras. Behalve de Spanjaarden en Fransen die er wonen, is er ook nog de Joodse gemeenschap als minderheidsgroepering. De Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika en wonen sinds zo’n vijfduizend jaar in dit gebied. De etnische bevolkingsgroepen zijn als volgt verdeeld: 99,1 % Arabisch-Berbers, 0,2 % Joods en 0,7 % anderen.

Hoofdstad

In Rabat, de hoofdstad van Marokko, wonen ongeveer 1 miljoen mensen. Rabat is één van de koninklijke steden van Marokko, met vele historische monumenten en buitengewone bezienswaardigheden. Als je naar Marokko gaat, dan is Rabat een heel goed startpunt. De stad heeft vele exotische tuinen en interessante musea, die voorwerpen uit het Romeinse rijk laten zien.

Taal

Arabisch en Berbers zijn beide een officiële taal in Marokko. Daarnaast wordt er veel Frans en Spaans gesproken.

Valuta

De munteenheid van Marokko is de Dirham. Één euro is ongeveer 11 Dirham.

Vervoer

Directe vluchten

Royal Air Maroc vliegticket
Air Arabia Maroc vliegticket
Ryanair vliegticket
transavia vliegticket
JetairFly vliegticket

Vluchten met overstap

Andere luchtvaartmaatschappijen die vliegen naar Marokko

Air France vliegticket
British Airways vliegticket
TAP Portugal vliegticket
KLM vliegticket
Iberia vliegticket
Aeroflot vliegticket
Vueling Airlines vliegticket
Lufthansa vliegticket
Swiss vliegticket
Alitalia vliegticket
Turkish Airlines vliegticket
Norwegian vliegticket

Elektriciteit

In Marokko kunt u een Nederlandse platte stekker gebruiken.
Een ronde stekker dient over een uitsparing te beschikken voor de in de stopcontact aanwezige aardingspin. U heeft een reisstekker nodig als uw stekker niet over een dergelijke uitsparing beschikt.

Reisdocumenten

U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko.
Bij georganiseerde groepsreizen is een identiteitskaart voldoende.
Een visum is niet nodig als u korter dan 3 maanden in Marokko verblijft.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil in Marokko is niet groot. Het is in Marokko tijdens de wintertijd 1 uur vroeger dan Nederland en Belgie. Gedurende onze zomertijd is het in Marokko 2 uur vroeger.

Water

Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Apotheek

Gezondheid en vaccinaties

In Marokko is het risico om ziek te worden niet veel groter dan in Nederland. De gezondheidszorg is in de steden redelijk ontwikkeld. Wel heb je op reis vaak een lagere weerstand waardoor je sneller gevoelig bent en is de hygiëne wellicht minder goed dan je thuis gewend bent.

Voor het reizen naar Marokko zijn geen inentingen verplicht. Hepatitis A en DTP worden aanbevolen. Deze vaccinaties zijn lang geldig. Mocht je een frequente reiziger zijn is de kans groot dat je deze al hebt. Neem voor een up-to-date en accuraat advies contact op met de GGD of je huisarts. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

Banken

Informeer bij uw bank waar u met uw creditcard contant geld kunt opnemen. De banken in de grote Marokkaanse steden zijn meestal voorzien van geldautomaten. Wissel niet meer dan u nodig hebt. De meeste inkopen en diensten moeten in contant geld betaald worden, na de gebruikelijke onderhandeling.

Flora & Fauna

Flora

In Marokko vind je veel verschillende planten. Dit komt door de grote temperatuur- en neerslagverschillen. In het oosten en in het zuiden groeit het esparto gras op de droge rotsvlakten (steppen). Ook groeien hier bomen, zoals de jeneverbes en de aleppoden. In het Atlasgebergte vind je meer variatie in de boomsoorten. Eikenbomen komen voor tot op 2200 meter hoogte. Dennenbossen en de Atlas-ceder komen ook op grotere hoogtes voor. Het noorden en noordoosten van Marokko gebruikt men voor het grootste gedeelte voor landbouw.

Fauna

In Marokko kwamen vroeger verschillende diersoorten voor. Vele zijn vandaag de dag uitgestorven, zoals bijvoorbeeld de leeuw en de rode hert. Er leven nog wel diverse (bedreigde) diersoorten, zoals de hyena, de lynx, de panter en de jakhals. De panters leven met name in natuurreservaten. Met de drie natuurreservaten probeert Marokko de verschillende diersoorten en vegetatie te beschermen. Verder leven er in Marokko veel steenschapen, gazelle soorten, genekatten en vossen. De enige aapsoort die in Marokko nog te vinden is, is de Barbarijnse makaak. Door ontbossing wordt deze echter steeds zeldzamer. In Marokko vind je tevens vele vogelsoorten. De meest voorkomende zijn ooievaars, kraaien, leeuwerikken en zwaluwen. Veel vogelsoorten gebruiken Marokko als tussenstop tijdens hun vlucht van Europa naar Afrika.



Alle luchthavens in Marokko

Al Massira (AGA)
Angads (OUD)
Cherif Al Idriss (AHU)
Dakhla (VIL)
El Aroui (NDR)
Guelmime (GLN)
Hassan I (EUN)
Ibn Batouta (TNG)
Menara (RAK)
Mohammed V (CMN)
Plage Blanche (TTA)
Saiss (FEZ)
Sale (RBA)
Saniat R Mel (TTU)