Kosice (KSC)
M R Stefanik (BTS)


Slowakije


Slowakije, officieel de Slowaakse Republiek, (gebruikelijk in Nederland) of Slovakije, officieel de Slovaakse Republiek, (gebruikelijk in Belgie), (Slowaaks: Slovensko, voluit: Slovenská Republika) is een republiek in Centraal-Europa, die zich op 1 januari 1993 losmaakte uit Tsjecho-Slowakije, dat daardoor ophield te bestaan. De hoofdstad is Bratislava. Het land wordt begrensd door Tsjechië in het noordwesten, Polen in het noorden, Oekraïne in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het westen. Het is een overwegend bergachtig land, dat gedurende de twintigste eeuw weliswaar een geheel vormde met het taalkundig en cultureel nauw verwante Tsjechië, maar dat in de eeuwen daarvoor een heel andere ontwikkeling had doorgemaakt. Slowakije behoorde eeuwenlang tot Hongarije. De emancipatie van het Slowaakse volk kreeg pas laat gestalte. Op 29 maart 2004 trad Slowakije toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie. Op 1 januari 2009 trad het land ook toe tot de eurozone.

Bevolking

De Slowaken vormen met 85,7 procent de belangrijkste etnische bevolkingsgroep van de Slowaakse Republiek. De grootste minderheid in Slowakije vormen de Hongaren, die 9,6 procent van de bevolking uitmaken. De Hongaarse minderheid is in het zuiden geconcentreerd. De verhouding tussen de Slowaken en Hongaren verbeterde door de erkenning van minderheidstalen en tweetalig onderwijs. De Hongaren zijn politiek vertegenwoordigd door de Hongaarse Coalitie Partij (SMK).

Andere etnische bevolkingsgroepen zijn de Tsjechen (0,9 procent), Rhoedeniërs en Oekraïners (0,7 procent), Duitsers (0,1 procent), Russen (0,05 procent) en Polen (0,05 procent).

De onverdraagzaamheid van de Slowaken ten opzichte van de in Slowakije woonachtige zigeuners of 'Romani' is zeer groot. Deze bevolkingsgroep heeft veel te verduren van vooroordelen en discriminatie. Romani vormen 1,7 procent van de bevolking. De lage economische status en de wijdverbreide discriminatie hebben geleid tot een ware exodus van zigeuners uit Slowakije. In de toetredingsonderhandelingen tot de Europese Unie is de behandeling van de minderheden een heikel punt geweest.

Het rooms-katholicisme (rond de 60 procent van de bevolking) vormt de grootste religie in Slowakije, gevolgd door de Evangelische Kerk van de Augsburg Confessie. Daarnaast zijn ook het protestantisme, het Grieks- en Russisch-orthodoxe geloof en andere geloven vertegenwoordigd in Slowakije.

Hoofdstad

De hoofdstad van Slowakije is Bratislava.

Taal

Slowaaks is de officiële taal in Slowakije. Daarnaast wordt er Hongaars, Romani en Oekraïens gesproken.

Valuta

In Slowakije wordt betaald met de euro (EUR).

Vervoer

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks van Nederland naar Slowakije


Vluchten met overstap
Andere luchtvaartmaatschappijen die vliegen naar Slowakije


Czech Airlines vluchten
Austrian Airlines vluchten
LOT vluchten

Elektriciteit

In Slowakije kunt u een Nederlandse platte stekker gebruiken.
Een ronde stekker dient over een uitsparing te beschikken voor de in de stopcontact aanwezige aardingspin. U heeft een reisstekker nodig als uw stekker niet over een dergelijke uitsparing beschikt.

Reisdocumenten

U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort.
Een visum is niet nodig.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Water

Het water uit de kraan is in het overgrote gedeelte van Slowakije veilig om te drinken. Echter doordat het water licht gechloord is, kunnen bij sommige mensen maag- en darmklachten optreden.
U kunt dit voorkomen door flessen water te kopen of het water gedurende 5 minuten te koken.

Banken

De banken in Slowakije zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 18:00.

Flora & Fauna

In de bergachtige gebieden vindt men de gevarieerde flora van Midden-Europa: uitgestrekte bossen met zowel loofhout (esdoorn, lijsterbes, eik, beuk, berk) als naaldhout (grove den, arve, spar, lariks, taxus); ijstijdoverblijfselen als een braam- en een steenbreeksoort; verder berendruif, vele soorten orchideeën, en vele andere, vaak endemische plantensoorten. In de Tatragebergten komen ca. 1300 bijzondere bloemen- en plantensoorten voor.
De boomgrens ligt tussen 1200 en 1400 meter. Tussen 1850 en 2600 meter komen, onder moeilijke omstandigheden, nog ca. 300 kleine plantensoorten voor. Ongeveer 40 soorten hiervan komen nog boven de 2600 meter voor. In de rivierdalen treft men vaak een parkachtig landschap aan. Tot 1950 komt de “Limba” voor, een endemische pijnboomsoort. De national boom van Slowakije is de winterlinde. De nationale bloem van Slowakije is de roos.

De dierenwereld is van een Midden-Europees karakter; in de gebergten komt een alpine aandoende fauna voor met o.a. marmotten, sneeuwmuizen en Karpatengemzen, de grootst bekende vorm van dit hoefdier. De grote roofdieren komen nog (zeer) zeldzaam voor: wilde kat, lynx, wolf en bruine beer. Enkele elementen van Oost-Europese oorsprong dringen tot in Slowakije door, o.a. de steenarend.

In de wateren van Slowakije zwemmen op grote schaal forellen, snoeken, karpers en palingen. In grote stuwmeren (o.a. Orava) leven grote meervallen en in de rivieren in Noordwest-Slowakije is een speciale zalmsoort aanwezig.
Een netwerk van reservaten en nationale parken verlenen fauna en flora adequate bescherming; de nationale parken liggen op de grens met Polen en worden in door beide landen samenwerking beheerd. De nationale parken van de Lage- en Hoge Tatra vormen het grootste natuurgebied. Zeldzame planten als het edelweiss komen hier voor.
Slowakije kent ook veel kleine natuurreservaten, zoals het landschap van Pol’ana in het Slowaakse Ertsgebergte, het Nationale Park in Pieniny en het grootste moerasgebied van heel Midden-Europa, Súr, ten noordoosten van Bratislava. Door de industrialisering en de luchtvervuiling (zure regen) worden vele bomen, planten- en dierensoorten met uitsterven bedreigd.



Alle luchthavens in Slowakije

Kosice (KSC)
M R Stefanik (BTS)