Zwitserland
Zwitserland staat bekend om zijn berglandschap (Alpen), wintersport en om de vele meren die het land kent. De grootste meren die in het land liggen zijn het Bodenmeer, het Meer van Genève en het Meer van Neuchâtel. Wintersport vind er het hele jaar door plaats vanwege de eeuwige sneeuw. Zo komen in Zwitserland o.a. de volgende wintersporten voor: skiën, ijshockey, langlaufen, rodelen, schansspringen en curling. Het land kent circa 200 wintersportgebieden met vele pistes en hotels. Verder staat het land nog bekend om zijn chocolade, kaasfondue, Zwitserse horloges en zakmessen.
Beste reistijd
Mei, juni en september zijn de beste maanden om naar Zwitserland te reizen. Hiermee vermijdt u de lange koude winterperiode en het massatoerisme.
Januari, Februari en maart zijn de beste maanden voor een wintersportvakantie naar Zwitserland.
Zwitserland heeft ongeveer 7.100.000 inwoners van wie bijna 6.000.000 Zwitserse staatsburgers zijn. De rest zijn buitenlanders, voornamelijk werknemers uit Italië, Spanje, Kroatië, Bosnië, Duitsland en Turkije.
De hoofdstad van Zwitserland is Bern.
De vier hoofdtalen van Zwitserland zijn duits (65%), frans (18%), italiaans (10%) en raeto-romaans (1%). Het merendeel van de bevolking is tweetalig.
In Zwitserland wordt betaald met de euro (EUR).
In Zwitserland is de netspanning is 220 Volt. U heeft een verloopstekker nodig.
U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort.
In Zwitserland in het kraanwater overal drinkbaar.
Afhankelijk van uw bestemming is pinnen in het buitenland met uw gewone bankpas tegenwoordig een prima optie om tijdens uw vakantie aan geld te komen. Een Nederlandse pinpas voorzien van het Maestro logo kunt u vrijwel wereldwijd gebruiken om geld op te nemen bij een pinautomaat.
De Zwitserse berghellingen zijn rijkelijk begroeid met bossen. Langs de rivieren komen oeverbossen voor. De bomen in het Mittelland bestaan vooral uit beuken en fijnsparren, aangevuld met lindes, zomereiken, esdoorns en essen. Op de hellingen van de Jura komt veel gemengd bos voor met beuken en esdoorns in de lagere regionen en zilversparren en fijnsparren in de hoger gelegen delen. De boomgrens, die sterk afhankelijk is van het klimaat ter plekke, begint tussen de 1800 en 2800 meter. Net onder de boomgrens groeien de bergden en de lariks. Bijzonder is de arve of alpenden die soms honderden jaren oud kan zijn. De overgang van bossen naar alpenweiden (Matten) wordt gevormd door een struikvormige begroeiing. Hier groeit bosbes, beredruif, bergden, groene els en alpenroosje. Op de alpenweiden boven de boomgrens groeien tussen het gras sleutelbloemen, anemonen, orchideeën, veel gentiaansoorten en edelweiss. Deze en nog vele andere soorten zorgen ervoor dat in de lente en het begin van de zomer de alpenweiden een bloemenpracht zonder weerga vertonen. Nog hoger groeien op de rotsen korstmossen en in de rotsspleten kussenplanten.
klimaat
Omdat Zwitserland verschillende heeft kunnen er extreme temperatuurverschillen voorkomen. Het lager gelegen gedeelte van Zwitserland heeft een landklimaat, het zuiden van Zwitserland heeft een mediterraan klimaat en in de bergen heerst een hooggebergteklimaat.