Georgië
Georgië staat bekend om de oorlog met Abchazië en Zuid-Ossetië waar het al jaren in verwikkeld is. Beide gebieden claimen onafhankelijk te zijn, terwijl zij daarin door weinig internationale landen worden gesteund. Deze grensgebieden zijn vaak het toneel van geweldsuitbarstingen. Het land is een belangrijke producent op het gebied van thee en olie. Toeristen die Georgië bezoeken komen veelal voor de oude stadjes, de zwarte zee, kuuroorden en voor de wintersport. Georgië staat verder bekend om zijn mooie berglandschappen.
Beste reistijd
April, mei en september zijn de beste maanden om naar Georgië te reizen. Hiermee vermijdt u de meeste regenval en heeft u de meest aangename temperaturen.
Weer en klimaat
Georgië heeft een subtropisch klimaat. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond het vriespunt en in de zomermaanden tussen de 20 en 30 graden. In de berggebieden liggen de temperaturen respectievelijk rond -5 en 15 graden.
De totale bevolking van Georgië is ongeveer 4.935.880 mensen. Het gemiddelde aantal inwoners per km2 bedraagt ca. 72.
De bevolkingsgroei bedraagt -0,11 Het aantal inwoners tussen 0-14 jaar bedraagt 17,6%, tussen 15-64 jaar 66,2% en boven de 65 jaar 16,2% Geboorte- en sterftecijfer bedroegen in 2014 respectievelijk 12.93 en 10.77. Het aantal sterfgevallen in het eerste levensjaar bedraagt per 1000 levendgeborenen 16.68.
De hoofdstad van Georgie is Tbilisi.
Georgisch is de officiële taal in Georgië. Daarnaast wordt er Mingreels, Svanetisch en Lazisch gesproken.
In Georgië wordt betaald met de Georgische lari (GEL).
In Georgië worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Georgië.
Een visum is niet nodig als u korter dan 360 dagen in Georgië verblijft.
Tijdens onze zomertijd is het in Georgië 2 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Georgië 3 uur later.
Georgië kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
Buiten de grote steden wordt het afgeraden water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben kunt u het veilig gebruiken
Voor een bezoek aan Georgië is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Malaria
In Georgië (m.u.v. Tbilisi) komt malaria voor.
De verschillende landschappen leveren een ongewoon gevarieerde flora op. Het land telt ca. 5000 verschillende soorten planten en bloemen. Hiervan zijn ca. 380 soorten inheems. Ook komen er ca. 8000 soorten paddestoelen, varens en mossen voor. Meer dan eenderde van het land is bedekt met bossen en kreupelhout en de vegetatie varieert sterk van oost naar west. In West-Georgië vinden we een subtropische vegetatie.
Elzen domineren het moerassige kustgebied van het Kolkhida-laagland. Verder landinwaarts, waar het wat droger is, komen in de bossen eiken, kastanjes, beuken, haagbeuken en lianen voor. De unieke Pitsoenda-pijnboom komt nog voor in Abchazië. Een bosje van deze bomen is te vinden in een nationaal park op de Pitsoenda-kaap. Oost-Georgië is minder dicht bebost en wordt gedomineerd door graslanden en doornig kreupelhout. In de droge valleien komt alsem en de Russische distel voor. In lager gelegen gebieden en aan de voet van de heuvels en bergen vinden we alleen bossen langs de rivieren, met eiken, populieren, wilgen en af en toe moerbeibomen.
In de vochtige, hoger gelegen gebieden komen jeneverbessen, granaatappelbomen, Georgische esdoorns en pistachebomen voor. Aan de Zwarte Zeekust komt de zeer zeldzame aardbeiboom nog voor. Op open plekken en aan de rand van de hooggelegen bossen komen spectaculaire bloemen voor als het klokje, de akelei, geurorchideeën, moerasorchideeën en vlinderorchideeën. Rond Mestia groeien het rode nieskruid, de grote roze dagkoekoeksbloem, de grote gele wederik, bilzekruid, de inheemse reuzenberenklauw, alsmede het witte vingerhoedskruid, het gele vijfvingerkruid, wilde aardbeien en kruisbessen. Boven de boomgrens weiden met adderwortel, lelies, akelei, ranonkel, klokjes, orchideeën, wikke, schurftkruid, driekleurig viooltje en korenbloemen. Daarboven o.a. steenbreek, campanula, boterbloem, kievitsbloem, rotsjasmijn, vlooienkruid en de paarse sleutelbloem.
De laatste jaren zijn er tien soorten uitgestorven, o.a. de keker, de Georgische olm, de Trans-Kaukasische populier en de Eldari-pijnboom. Vijftig soorten bevinden zich in een kritische fase en 300 soorten zijn zeldzaam.