Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is een land dat bekend staat om zijn indrukwekkende natuur. Het land is grotendeels bergachtig, er zijn veel grote meren, watervallen, grote bergen en grote stukken wildernis. Daarnaast kent het land vele Nationale parken, natuurreservaten en wildparken. In deze gebieden komen ongeveer 20.000 verschillende plantensoorten en veel wilde diersoorten voor zoals de olifant, leeuw, buffel, luipaard en de neushoorn. De lange kustlijn van Zuid-Afrika bestaat grotendeels uit witte zandstranden waar men ideaal kan zonnen en watersporten kan beoefenen. Zo kan men er o.a. windsurfen, duiken en zeilen. Daarnaast kun je aan de kust walvissen en pinguïns spotten. De economie van het land draait grotendeels op de gewonnen delfstoffen zoals goud, diamant, metalen en mineralen. De bevolking is veelal arm en leeft grotendeels van landbouw. Zuid-Afrika heeft daarnaast te kampen met Nationale problemen zoals criminaliteit, corruptie en AIDS.
Beste reistijd
April, mei, september en oktober zijn de beste maanden om naar het Noorden van Zuid-Afrika te reizen.
Januari, februari, maart, oktober en november zijn de beste maanden om naar het Zuiden van Zuid-Afrika te reizen.
Hiermee vermijdt u de maanden met lage temperaturen en veel neerslag.
Zuid-Afrika beschikt over circa 45 miljoen inwoners. Ongeveer driekwart is zwart, 13,5 procent is blank, 8,5 procent is kleurling en circa drie procent is Indiër. De blanken zijn afstammelingen van Nederlandse en andere Westeuropese kolonisten. Met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar is de bevolking jong. Ongeveer driekwart is zwart, 13,5 procent is blank, 8,5 procent is kleurling en circa drie procent is Indiër. Aantal inwoners van Zuid-Afrika is 45.000.000
Cultuur
Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.
Religie
Driekwart van de bevolking in Zuid-Afrika behoort tot de christelijke kerk, de meerderheid is protestant. Er zijn drie gereformeerde kerkgenootschappen waarvan de Nederduits Gereformeerde Kerk de belangrijkste en invloedrijkste is. Daarnaast hebben de Anglicaanse en Roomskatholieke Kerkgenootschappen veel aanhangers. Indeling naar religie: Hindoeïsme 1% Joods 1% Moslim 1% Geen religie 15%
Er zijn elf officiele talen in Zuid-Afrika: IsiZulu, IsiXhosa, Afrikaans, Sepedi, Setswana, Engels, Sesotho, Xitsonga, SiSwati, Tshivenda en IsiNdebele. Het Engels en het Afrikaans zijn de belangrijkste spreektalen die door meerdere bevolkingsgroepen gesproken worden. Afrikaans is thans de meest gesproken tweede taal;de kennis van het Engels neemt snel toe. Veel Indiers en kleurlingen spreken Engels, hoewel voor deze laatste groep het Afrikaans de eerste taal is. Onder de Afrikaanse bevolking is de kennis van het Engels minder algemeen verspreid. Voertaal IsiZulu, IsiXhosa, Afrikaans, Sepedi, Setswana, Engels, Sesotho, Xitsonga, SiSwati, Tshivenda en IsiNdebele. Officiele taal: Afrikaans en Engels.
Nederlandse staatsburgers moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort. Het paspoort moet bij aanvang van de terugreis nog minimaal zes maanden geldig zijn. Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade of het consulaat.
Het wordt afgeraden het leidingwater in Zuid-Afrika te nuttigen. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar. Zuiver (drink)water is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu. Door de kraan niet onnodig te laten lopen en te douchen in plaats van een bad te nemen, gaan we verspilling tegen. Douanezaken Op de invoer van sommige plantensoorten, nagemaakte merkartikelen en antiek staan hoge straffen. Pas ook op met religieus gevoelige teksten.
Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 graden Celsius kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.
Vaccinaties
Voordat men naar Zuid-Afrika reist, is een vaccinatie tegen DTP aan te raden. Raadpleeg voor meer informatie de GGD bij u in de buurt.
De banken in Zuid-Afrika zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 15:30 en op zaterdag van 08:30 tot 11:00.
Van alle bekende plantensoorten is zo'n 10% in zuidelijk Afrika te vinden: ca. 24.000 soorten. Bekende planten die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komen zijn o.a. geranium, vuurpijl, fresia, tuber-roos en gladiool.
Door de grote verschillen in de neerslag, van oost naar west steeds droger, en de verdeling van die neerslag over het jaar, kent de plantengroei van Zuid-Afrika een sterke afwisseling. Bodemgesteldheid en hoogteverschillen spelen natuurlijk ook een grote rol.
De fijnbosstreek of het Kaapse Plantenrijk in het zuidwesten is wat de plantenwereld betreft de meest opmerkelijke streek van Zuid-Afrika. Hier komen duizenden endemische soorten voor, soorten dus die alleen hier voorkomen en nergens anders ter wereld. Het gebied wordt omsloten door de oceaan, woestijnen en bergen en behoort tot de zes officiële florarijken ter wereld en wordt ook wel "Capensis" genoemd. Florarijken zijn gebieden waar de flora zeer sterk verschilt van planten die elders worden aangetroffen. Alleen al op het Kaapse schiereiland komen 2500 verschillende inheemse soorten voor. In dit gebied komen ca. 600 heidesoorten van een bepaalde familie voor (tegen 26 soorten in de rest van de wereld!) en de bekendste orchidee van Zuid Afrika, de "Trots van de Tafelberg" of in het Engels "pride of Table Mountain".
Dit is ook het land van de Protea of suikerbossie. De koningsprotea is de nationale bloem van Zuid-Afrika met bloemen van 25 centimeter in doorsnee.
Beroemd zijn de miljoenen goudsbloemen die in het voorjaar Namaqualand bij de Namid-woestijn in de Noord-Kaapprovincie opsieren. Het fijnbos kent verder 1000 soorten madeliefjes, 600 soorten irissen en 400 soorten lelies.
De rest van Zuid-Afrika bestaat uit savannen, steppen, graslanden en woestijnen, ieder met hun eigen begroeiing. Slechts een half procent van de totale oppervlakte bestaat uit bossen. Ondanks dat komen er in Zuid-Afrika toch nog altijd zo'n 1000 boomsoorten voor. Een belangrijk bosgebied ligt in het uiterste zuiden rondom Knysna, ten westen van Port Elizabeth. In deze altijdgroene bossen komen o.a. 50 meter hoge Podocarpus-soorten of "yellow-tree" (coniferen-soorten die vrijwel alleen op het zuidelijk halfrond voorkomen) voor, Kaapse beuken en de Olea laurifolia, een olijfbomensoort.
In de buurt van het iets hogerop gelegen Oost-London komen naast palmen, wilde bananen en melkbomen ook mangroves voor. In het oosten komt subtropisch bos voor met uiteraard palmensoorten en onder meer Albizzia-soorten, een plantengeslacht uit de mimosa-famiie. Vanwege het subtropisch klimaat komen aan de oostkust vele soorten bloemen, o.a. hibiscus, rododendron, azalea en gouden regen voor.